Uncategorized

Muizen in je horecagelegenheid

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft geconstateerd dat overlast van ongedierte in Nederlandse horecagelegenheden steeds meer toe neemt. Je begrijpt dat dit een groeiend probleem is, want de voedselveiligheid komt hiermee in het geding!

De NVWA voert steekproefsgewijs controles uit in onder andere de horecagelegenheden. Sinds juni worden de resultaten van dit onderzoek ook op hun website gepresenteerd. Dit lezen je klanten ook!

De hygiënecode

In Nederland hebben levensmiddelenbedrijven, zoals: horecagelegenheden, supermarkten en slagerijen, te maken met de zogeheten hygiënecode. Dit is een soort gids waarin de regels zijn opgenomen voor het bewaken van de voedselveiligheid en de hygiëne. Wanneer wij lekker uit eten gaan, willen we daar namelijk ook van kunnen nagenieten. We zitten niet te wachten op vervelende buik- en darmklachten!
Vele sectoren hebben een eigen hygiëne code, gebaseerd op de Europese wetgeving: de HACCP.

Wat moet je als bedrijf doen?

Muizen of ratten in bijvoorbeeld je horecagelegenheid, kunnen een behoorlijke schade aanrichten. Ze knagen onder andere aan voedsel(verpakkingen) en laten keutels en urine achter in je keuken. Behalve dat dit erg vervelend is, kan dit ook levensbedreigend zijn voor je klanten. Dat wil je als horecaondernemer natuurlijk niet!

Op plaatsen waar eet- en drinkwaren worden bereid, bewaard of behandeld mogen geen muizen of ratten (plaagdieren) aanwezig zijn. Maar ook in andere bedrijfs- en verblijfruimten mogen deze beestjes niet rondlopen. Dat klinkt natuurlijk best logisch. Ik denk dat bij de meeste mensen het hongergevoel wel verdwijnt bij het zien van loslopende muizen tussen de boterhammen en aardappels!

Ondanks goede hygiëne, kan je soms als (levensmiddelen)bedrijf toch last krijgen van plaagdieren. Ga dan niet zelf samen met je personeel aan de slag! Je bent namelijk verplicht dit over te laten aan iemand met een erkend vakbekwaamheidsdiploma.

Wat doet de NVWA?

De NVWA inspecteert de (bedrijfs) omgeving en gaat na of alle regels worden nageleefd. Ze controleren onder andere of er ongedierte rondloopt en of je als bedrijf ook preventieve maatregelen hebt genomen voor de bestrijding van deze plaagdieren. Daarnaast checken ze welke bestrijdingsmiddelen er worden gebruikt (gif mag niet!) en of dit gedaan is door iemand met een erkend vakbekwaamheidsdiploma.
Kom je er erg slecht vanaf, dan kunnen zij je bedrijf laten sluiten; “verbeteren of sluiten” is hun motto. Uiteraard gaat er eerst een waarschuwing aan vooraf en krijg je bruikbare tips voor verbetering. De bevindingen worden echter wél online gepubliceerd.

Slecht nieuws gaat tegenwoordig vliegensvlug, zorg daarom voor een juiste ongediertebestrijding. Voor je het weet heeft je bedrijf een slechte naam!

Wil je graag meer informatie over dit onderwerp of weten wat elektrischemuizenval.nl voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.