Uncategorized

Muizen in huis bestrijden: de veelgestelde vragen

Ik ben heel netjes, waarom heb ik dan toch last van muizen? Waar komen die muizen in mijn huis vandaan? Welke muizenval kies ik? Oftewel: hoe kom ik van dit ongedierte af? Heb je last van een muis of nog erger een muizenplaag, dan heb je je deze vragen waarschijnlijk vaak afgesteld. We geven in deze blog antwoord op veelgestelde vragen van muizenslachtoffers!

Mijn huis is netjes en schoon, waarom heb ik dan toch last van muizen?

Als je last hebt van muizen, hang je dit liever niet aan de grote klok. Er hangt een soort schaamte omheen, het gevoel dat andere mensen denken dat je niet schoon bent wanneer je muizen in je huis hebt. Een beetje vergelijkbaar als met het hebben van luizen. Last hebben van muizen betekent niet dat je niet netjes of schoon bent. Muizen hebben genoeg aan 3 gram voedsel per dag, dat wil zeggen, 1 kruimel van een koekje, boterham of van het voedsel van je parkiet of hond is voldoende.

In sommige gebieden, zoals bijvoorbeeld het centrum, zijn meer muizen aanwezig omdat er over het algemeen in dit gebied meer afval/rotzooi aanwezig is en de huizen en gebouwen dicht op elkaar staan. De kans dat ze jouw woning óók vinden, is dan gelijk groter.

Waar komen die muizen in mijn huis vandaan?

Muizen zijn klein en flexibel, een gaatje van 5mm is genoeg. In oudere huizen en gebouwen zitten vaak gaten en kieren en komen ze binnen via bijvoorbeeld de kelder of kruipruimte. Via deze ruimte verspreiden ze zich door in de muren te kruipen. Dit is ook de reden waarom ze zich soms door je hele huis kunnen verplaatsen en je ze ’s nachts boven het plafond kan horen trippelen (link:blog: muizen in plafond).

Waarom zie ik muizen nooit overdag maar altijd in de avond en nacht?

Een muis is een nachtdier. Overdag slapen muizen en houden ze zich schuil op een warme plek (ergens in je huis!) om vervolgens met name in de nacht (maar ook schemering!) op zoek te gaan naar voedsel. Meestal wanneer het stil en rustig is in huis. Dit zorgt er ook voor dat het lastig is om ze overdag te vangen.

Waarom heb ik meer last van muizen in de winter dan in de zomer?

Muizen houden van een warme (schuil)plaats. In de winter is het koud buiten, en zoeken ze de warmte binnen in je huis op. Wij houden over het algemeen van flink stoken in de winter, waardoor onze huizen (en muren!) lekker warm zijn.
Daarnaast is er in de winter veel minder voedsel buiten te vinden (met name door kou en vorst). Ze gaan dus op zoek naar een voorraad voedsel in jouw huis en zijn meestal niet van plan om weer weg te gaan voordat de lente (en het verse voedsel buiten) begint!

Als ik last heb van 1 muis, zijn er dan altijd meer?

Muizen zijn van nature groepsdieren en in de natuur leven ze in groepen (met rangorde). Heb je 1 muis gezien in je huis, dan zijn het er meestal meer. Meestal wel van dezelfde “groep”. Hun territorium (lees: jouw huis dus!) bakenen ze af met voornamelijk urine!
Daarnaast planten muizen zich erg snel voort. Ze zijn vruchtbaar vanaf 5 weken en de draagtijd is maar 21 dagen. Onze winter duurt helaas een stuk langer..

Met welke muizenval ben ik het snelst van muizen af?Muizenval

Tja, als wij een antwoord op deze vraag zouden moeten geven, zouden we je uiteraard de elektrische muizenval aanbevelen! Dit heeft overigens niks te maken met de snelheid waarmee je van muizen af bent. Er zijn vele soorten muizenvallen, van traditionele tot en met moderne en elektrische muizenvallen. Elke muizenval is ontworpen om een muis te vangen, en je zult met de meeste muizenvallen ook wel een muis kunnen vangen.

Bij traditionele muizenvallen, zoals bijvoorbeeld de klapval, is de kans groter dat de muis het lokvoer eet, zonder dat de val klapt. Als je in de ochtend beneden komt en ziet dat de kaas van het valletje is gegeten maar er geen muis in zit, kan dit nogal frustrerend zijn.  Daarnaast kan een klapval soms nogal bloederig worden en de val is dan ook maar 1 keer te gebruiken.

Een elektrische muizenval is wat dat betreft effectiever. De muis kan het lokvoer niet eten zonder “betrapt” te worden en door het elektrische schokje komt er geen bloed aan te pas. Daarnaast lijdt hij geen onnodige pijn en is de val veel vaker te gebruiken.

Is een dode muis in de muizenval gevaarlijk en waar laat ik hem?

Een muis kan schadelijk zijn voor de gezondheid, levend maar ook dood. Voor jou als mens, maar ook voor je huisdieren!  Heb je een muis gevangen in een (elektrische) muizenval? Pak hem dan nooit met blote handen op! Hier kun je het beste handschoenen voor gebruiken, dit in verband met overdraagbare ziekten en infecties.
Het is belangrijk om een dode muis gelijk weg te gooien! Stop deze in een afgesloten (vuilnis)zak, al dan niet met val en al. Deze zak kun je overigens gewoon in de afvalcontainer gooien.

Vragen over muizen of muizenbestrijding?

Heb jij een vraag over muizen of muizen bestrijden ,waarvan je het antwoord nog niet hebt kunnen vinden op onze site? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden hem graag!