Uncategorized

Muizen en ratten bestrijden zonder gebruik van gif

Heb je één (of meerdere) muizen in huis, dan wil je deze maar al te graag vangen. Het liefst zouden we hem uiteraard vangen in een doosje, oppakken en netjes buiten de deur zetten. Helaas vinden muizen de weg naar je huis dan binnen no-time terug. Wat is dan het gifvrije alternatief?

Sinds 1 juli 2014 is het gebruik van ratten- en muizengif in Nederland verboden. Hoewel het gebruik van gif effectief is, hoeven we niet treurig te zijn dat dit verboden is geworden. Aan het gebruik van gif kleven namelijk genoeg nadelen, voor ons zelf, voor het milieu, de muizen én ook voor andere dieren in onze leefomgeving. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven!

Welke gifvrije alternatieven zijn er?

We kennen allemaal de (houten muizenklem met een blokje kaas, spek of pindakaas er tussen, dit is de bekendste gifvrije val. Daarnaast heb je ook de triptrap muizenval, hierbij wordt de muis gevangen zonder deze te doden. Er zijn uiteraard nog meer gifvrije muizenvallen maar deze twee zijn toch de bekendste. Naast deze vallen, zijn er ook andere gifvrije manieren om muizen te bestrijden. We nemen er een aantal onder de loep!

Muizen verjagen met geluid

Muizen kunnen verjaagd worden met geluid, of eigenlijk met ultrasone tonen. Dit zijn schommelende geluidsgolven met een frequentie die dusdanig hoog is, dat deze niet te horen zijn met ons menselijk gehoor. Dit klinkt ideaal, stop een apparaatje in het stopcontact en de muizen blijven weg, helaas werkt dit niet zo. In een lege ruimte kan het wel effect hebben, maar zodra er spullen in de ruimte staan, of een muis zit in het plafond of in de muur, dan gaat deze vlieger niet op. Overigens, als je huisdieren hebt (zoals een hond, kat of bijvoorbeeld hamster) is dit sowieso geen goed idee, zij horen deze tonen namelijk wel.

Muizen verjagen met geur

Muizen kunnen we ook bestrijden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Een voorbeeld hiervan is pepermuntolie. Muizen (of eigenlijk alle knaagdieren) hebben een hekel aan deze sterke geur, en blijven dan ook liever op afstand als ze deze geur ruiken. Daarnaast zorgt het er ook voor dat ze de andere geuren (van lekkere voedingsmiddelen) niet ruiken, doordat de pepermuntolie zo’n sterke geur heeft. Leg bijvoorbeeld watjes met wat druppels pepermuntolie in of bij de openingen/plekken waarvan je weet dat jouw muizen graag komen.
Een alternatief is het leggen van kattenharen of gebruikt kattengrind in je huis. Muizen ruiken deze geur en denken dat er een kat in huis aanwezig is. Hij zal zich dan twee keer bedenken voordat hij je huis binnenkomt.
Bij beide alternatieven wordt de muis niet gedood. Het is in ieder geval het proberen waard, maar 100% effectiviteit is niet bewezen.

Muizen verjagen met natuurlijke vijanden

Net als insecten en andere dieren, hebben muizen ook natuurlijke vijanden. Een daarvan is de kat! Veel katten zijn een ster in het vangen van muizen, en muizen zijn op hun beurt bang voor deze natuurlijke vijand. Het kan dus lonen om toe te geven aan het verzoek van je kinderen en een kat als huisdier te nemen!
Een ander (minder bekende) natuurlijke vijand is de kerkuil. Een kerkuil kan wel 15 muizen per nacht eten! Zeker wanneer er bijvoorbeeld sneeuw ligt in de winter, is deze uil door voedseltekort vaak hongerig. Wanneer je landelijk woont, kan het lonen deze kerkuil naar je omgeving (en een beschermde plek) te lokken!
Beide methodes zijn effectief, maar een kat of kerkuil zijn beide niet in staat om een hele muizenplaag uit te roeien.

Meest effectieve gifvrije val

Er zijn dus best een aantal gifvrije alternatieven, de één iets effectiever dan de ander, en niet elk alternatief is voor elk huishouden of organisatie weggelegd. In de voedingsmiddelenindustrie is het nemen van een kat waarschijnlijk geen keuzemogelijkheid in verband met de hygiëne, net als het gebruik van gif overigens. Woon je in het centrum of een drukbevolkte wijk, dan is het lokken van een kerkuil ook niet echt een optie. Ook zit niet iedereen te wachten op een huisdier, misschien ben je zelfs wel allergisch voor katten.
Een goed alternatief is een elektrische muizenval. Deze muizenval is gifvrij, snel, effectief, veilig voor kinderen en huisdieren, niet slecht voor het milieu en daarnaast zorgt de val ook niet voor onnodig lijden van de muis.

Tip: voorkomen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Wil je weten hoe? Lees dan onze handige blog nog eens terug!

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!