Uncategorized

Gebruik van muizengif en rattengif wordt verboden in Nederland

Met ingang van 1 juli 2014 heeft het College voor Toelating van gewasbeschermingsmiddelen en Biocine besloten het gebruik van rattengif en muizengif (rodenticiden) in Nederland te verbieden. Wat is het alternatief?

Van lijmplank naar muizen- en rattengif

Vroeger werden muizen gevangen met een lijmplank. Dit was niks meer dan een (houten) plank met lijm en een lokstof. De muis werd aangetrokken door de lokstof en kwam daarna vast te zitten op de plank. Erg stressvol voor het beestje en in Nederland is het inmiddels verboden. Het valt onder de noemer dierenmishandeling en je kan er zelfs 2 dagen celstraf voor krijgen!

Hierna kwamen er een tal van nieuwe mogelijkheden (denk aan de lokdoos en de muizenklem)  om muizen en ratten te bestrijden, zo ook het muizengif en rattengif. Hoewel dit gif erg effectief is, met name voor buitengebruik in de agrarische sector, heeft het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biocine (CTGB) besloten dit per 1 juli te verbieden in Nederland.  En nu?

Wat wordt er precies verboden?

Nu kunnen wij ons voorstellen dat je niet helemaal weet wat nu wel en wat nu niet mag, niets is immers zo veranderlijk als de Nederlandse wet. Voor je het weet gebruik je iets wat niet meer mag en ontvang je een brief van justitie met een flinke boete.

Het muizengif en rattengif wat op dit moment veel gebruikt wordt (voor buiten met name) zijn de rodenticiden. Deze worden bij buitengebruik verboden om doorvergiftiging naar roofvogels te voorkomen en ze zijn daarnaast ook erg schadelijk voor het milieu. Wellicht heb je nog andere huisdieren rondlopen (hond of kat bijvoorbeeld), dan is het gebruik van deze middelen sowieso niet echt verstandig.

Wil je weten of een middel wat je in huis hebt legaal is? Dan kan je deze ook op deze toelatingenbank van het CTGB bekijken.

Alternatieven voor gif

Nu bovenstaand gif straks niet meer mogelijk is in Nederland, moet er gekeken worden naar goed werkende alternatieven. Een klapval kan nog steeds gezet worden, maar de elektrische muizenval en de elektrische rattenval zijn beide een stuk gebruiksvriendelijker en zien er tevens wat smakelijker uit!

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze blog, neem dan gerust contact met ons op!