Uncategorized

Getrippel van muizen boven je plafond

Je ligt rustig in je bed.. en ineens schrik je op van een raar geluid. Staat er nou iemand op het dak? Eerst denk je nog dat het een inbreker is, maar al snel heb je door dat dit niet het geval is. Het geluid lijkt namelijk uit het plafond te komen!

Geluidsoverlast van muizen

Het vervelende van een muis boven je plafond is niet alleen het feit dat er een muis zit in een ruimte waar je niet bepaald makkelijk bij kan.. maar ook dat een muis vooral ’s nachts actief is. Juist wanneer jij lekker rustig ligt te slapen onder je warme dekens, begint de muis aan zijn dag planning. Knagen, trippelen, op zoek naar eten en nog erger: een nest bouwen. Muizen planten zich ontzettend snel voort en voor je het weet is een goede nachtrust verledentijd.

Hoe komen muizen boven je plafond?

De ruimte boven je plafond is een ruimte waar je vaak niet, of moeilijk, bij kan. Helaas kan een muis er vaak een stuk makkelijker bij. In één van onze vorige blogs heb je al kunnen lezen dat voor een muis een klein gaatje van 5mm al voldoende is om binnen te dringen. Met name spouwmuren en kruipruimtes kunnen een oorzaak zijn van muizen boven je plafond. Omdat een spouwmuur hol is, heeft de muis een directe toegang naar het plafond. Als er ook maar een klein gaatje in de buitenmuur hebt, is het voor de muis al een kans om binnen te komen.

In kruipruimtes zitten vaak doorvoeren, waardoor een muis ook makkelijk in de spouw kan komen. Deze “berg” beklimmen is voor dit beestje geen grote moeite en zo komt hij boven je plafond terecht.

Vaak is ook de meterkast met al haar doorvoeren een ideale snelweg voor de muis om zich te verplaatsen. Check deze dus altijd op sporen zoals keutels, nestmateriaal, buiksmeer etc.

Als laatste, kunnen muizen ook in je plafond terecht komen door aangrenzende huizen en gebouwen; je buren dus! Deze huizen hebben soms open verbindingen met elkaar, waardoor ze heel makkelijk van het ene naar het andere huis kunnen trippelen.

Hoe te bestrijden?

Omdat het plafond eruit breken nogal een dure grap is (en dus geen optie), is het zoeken naar een oplossing voor dit muizenprobleem een stuk lastiger. Het gebruik van gif is ook niet echt een goede optie, deze zal dan ergens een plekje zoeken sterven en dit kan zorgen voor een behoorlijke stankoverlast. Bovendien is het ook niet humaan. In de kruipruimte kan het plaatsen van de elektrische muizenval hierin een goede oplossing bieden. In deze ruimte kun je deze val makkelijk plaatsen.

In het plafond wordt het iets lastiger, daar kan je vaak moeilijk bij! Maak op een onopvallende plek een gat in het plafond. Doe dat bijvoorbeeld in een inbouwkast. Schuif een elektrische muizenval door het gat op de plafondplaat en dicht het gat tijdelijk, zodat de muis er niet door kan. Check na een paar dagen of de muis in de val gelopen is.