Uncategorized

Waarom ratten gevaarlijk zijn

Noem het woord “ratten” en mensen hebben gelijk de rillingen over hun rug lopen.  We denken gelijk terug aan de horrorverhalen van de 14e eeuw,  waar tientallen miljoenen mensen  bezweken aan de “zwarte dood”.  Veroorzaker: de rat.

Ratten

Nu zijn de leefomstandigheden tegenwoordig in Nederland een stuk beter en is de kans natuurlijk kleiner (tot nihil) dat er weer een “pest” veroorzaakt wordt door ratten,  maar dat neemt niet weg dat de rat een behoorlijk gevaarlijk knaagdier is.  De zwarte rat komt gelukkig bijna niet meer voor in Nederland, maar de bruine rat des temeer.. en daar kun je behoorlijk last van hebben!

Ratten in je huis

Ratten zijn klein en leven voornamelijk ’s nachts. Daarom is de kans maar klein dat je een rat daadwerkelijk levend tegenkomt in je huis. Wat je wel tegenkomt is het werk van de rat: kapotte elektrische kabels of aangeknaagde verpakkingen (net als bij muizen. Hun tanden zijn zo sterk, dat ze er makkelijk mee door beton, hout  of plastic materialen kunnen knagen. Dit is natuurlijk alles behalve prettig!

Het gevaar: ziektes

Buiten dat het vervelend is dat ze dingen kapot maken in je huis, is het nog veel belangrijker dat ze een ernstig gezondheidsrisico vormen voor mensen (en dieren).  Ratten verspreiden ziektes met hun speeksel, uitwerpselen en urine én zijn tevens drager van bacteriën, parasieten en virussen. In de derde wereld is de bruine rat nog steeds één van de belangrijkste overbrengers van ziektes.

Ziektes die ratten onder andere overbrengen zijn:

  • de ziekte van Weil;
  • hantavirus;
  • tularemie;
  • de pest;
  • en rattenbeetkoorts.

Je kan zelfs al ziek worden van het aanraken van door ratten besmette plaatsen!

Hoe bestrijd je ratten?

Als je last hebt van ratten, dan is het zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen.  Omdat je ze overdag niet tegenkomt, is het zetten van een goede (elektrische) rattenval één van de meest effectieve opties!

Meer informatie over het bestrijden van ratten kunt u hier lezen.