Uncategorized

Rattenplaag: de bruine rat bestrijden

De grootste bruine rat ooit is maar liefst 40 centimeter lang. Een waanzinnig groot (en eigenlijk ook eng) beest. Die kom je liever niet tegen in je keukenkastje. Maar wat is er erger dan één rat in je huis? Juist.. een rattenplaag!  

De bruine rat

Als we in Nederland last hebben van ratten, dan is dat in bijna alle gevallen tegenwoordig de bruine rat. Vroeger was dit nog de zwarte rat; ook wel de overbrenger van de pest genoemd, maar deze komt (bijna) alleen nog in het zuiden van het land voor.
De bruine rat is dominanter en heeft daarom voor een groot deel de zwarte rat in Nederland verjaagd. En dat is dan ook gelijk het enige pluspunt van deze wilde bruine ratten!
De bruine rat, ook wel rioolrat of stadsrat genoemd, is tussen de 19 en 30 cm lang (exclusief staart) en een erg goede zwemmer en graver. Via het riool zwemt dit ongedierte met een snelle schoolslag je bedrijf of woning binnen, en zonder goede bestrijding kom je er ook niet zo makkelijk meer vanaf.

Rattenplaag

Een rat in je huis vormt eigenlijk gelijk een groot gezondheidsrisico en dit probleem moet dan ook direct aangepakt worden. Een nest met ratten kan zich behoorlijk snel uitbreiden en voor je het weet heb je een rattenplaag. Dat is behalve vervelend ook best angstaanjagend.

Hoe herken je een rattenplaag? We zetten het voor je op een rij:

  • Je vindt uitwerpselen (rattenkeutels zijn donker, langwerpig en 10 tot 20 mm lang).
  • Je hoort krassende geluiden in de nacht (met name op de benedenverdieping).
  • Je constateert knaagschade (aan voedselverpakkingen maar ook aan het hout, plastic en bv. kabels).
  • Je vindt een nest (meestal in de kelder, maar soms ook in de tuin).
  • Je hebt ineens holen in je tuin.
  • Je ruikt een ammoniak-achtige geur (voornamelijk in- en onder kasten).
  • Je ziet pootafdrukken op je stoffige vloer.

Komen deze kenmerken je bekend voor? Begin dan direct met rattenbestrijding!

Ratten bestrijding

Uiteraard is voorkomen beter, maar als die rat er eenmaal zit, dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Om te voorkomen dat één rat zich uitbreidt tot een rattenplaag in jouw woning of bedrijf, is het verstandig om direct te beginnen met de bestrijding van dit ongedierte. Een effectieve methode voor het vangen van ratten, is die met een CE-gekeurde elektrische rattenval (link: /rattenvallen). Deze vangt ratten snel en zonder onnodig lijden.

Heb je het idee dat je last hebt van een rattenplaag? Dan is het soms beter om een professionele ongediertebestrijder te benaderen.

Wil je graag meer weten of deze bruine rat? Bekijk dan hier een filmpje