Uncategorized

De feestdagen: een feest voor muizen en ratten?

De eerste pepernoten liggen al weer een tijdje in de supermarkten en op televisie wordt al flink reclame gemaakt voor chocoladeletters, speculaasbrokken en andere zoete lekkernijen. 15 november is deze beste man alweer in het land, een feestje voor de kinderen.. maar meestal ook voor muizen en ratten!

Muizen en ratten zijn dol op pepernoten

In de maand december, met Sinterklaas, Kerst én oud en nieuw, eten we gemiddeld zo’n 10% meer zoetigheid dan in andere maanden. Pepernoten, kerstkransjes of oliebollen worden veelvuldig ingeslagen én gegeten. Helaas gaat dit vaak gepaard met de nodige kruimels op het aanrecht, op tafel en/of op de grond.
Dat ratten en muizen van zoetigheid houden, heb je al eerder kunnen lezen in deze blog. Een muis eet maar zo’n 3 gram per dag, dus 1 kleine pepernoot is al meer dan een volledige maaltijd voor dit beestje. Je begrijpt dat de maand december dan ook een ware feestmaand is voor muizen en ratten!

Ruim strooigoed op!

Tijdens sinterklaasavond strooit de sint pepernoten door de woonkamer, de kans is groot dat er ergens een pepernoot in een mooi hoekje of onder de kast niet-gevonden blijft. Met kerst hangen de kerstkransjes en chocoladesterren in de kerstboom, af en toe valt er één op de grond en dat geeft.. ja, wederom kruimels. Het vervelende is dat zo’n verdwaalde pepernoot door een muis wél snel gevonden wordt, hij kan hem al van een flinke afstand ruiken. Zeker in de winter, waarin een muis toch al liever in ons warme huis verblijft in plaats van buiten, kun je nog wel eens flink last krijgen van zo’n onschuldige pepernoot of kerstkrans.

Mag je dan helemaal geen sinterklaasavond meer vieren met pepernoten en chocolade? En is je schoen zetten ook geen goed idee meer? Natuurlijk wel! Het belangrijkste is dat al deze kruimels en pepernoten goed opgeruimd worden. Kijk een keer extra onder je bank of kast, ga met de stofzuiger goed de hoekjes in en voorkom zo dat een muis (en met een beetje pech ook zijn familie) een feestje gaat vieren in jouw huis.

Lekker eten met kerst? Vergeet de restjes niet!

De meeste mensen vieren kerst met familie. Samen zitten we uren aan tafel, we hebben vier, vijf, zes of soms zelfs een zeven-gangen diner en genieten van al het lekkers dat we gemaakt of gekocht hebben. Heerlijk! Ik weet niet of het overal zo is, maar in mijn familie wordt er altijd veel te veel gemaakt. Meestal blijft er dan ook een hoop eten over. Soms wordt dit de dagen erna nog gegeten, maar vaak wordt er ook een hoop (meer) weggegooid. Met kerst wordt er geen vuilnis opgehaald, dus dit blijft een tijdje buiten in de vuilniscontainer of in een vuilniszak liggen. Ratten en muizen zijn ons hier erg dankbaar voor. Ze knagen zich makkelijker door deze vuilniszak heen en met een beetje pech vinden ze ook een opening in de container.

Voorkomen een decemberfeestje voor muizen en ratten

Meer afval en meer kruimels in deze feestmaand zijn wellicht niet altijd te voorkomen. Het is wel belangrijk om je bewust te zijn van de extra kansen die muizen en ratten maar al te graag benutten in deze maand. Je kunt alvast preventie maatregelen treffen, zodat je de kans op een overlast of zelfs een muizenplaag in je huis verkleint. Meer over deze maatregelen kun je in deze blog lezen.

Mocht je ondanks deze maatregelen toch last krijgen van muizen, zorg dan dat je een elektrische muizenval in huis hebt. Dan ben je er in no-time vanaf!