Uncategorized

Voorkom muizen in je huis!

Ben jij één van de gelukkigen zonder aangeknaagd eten of muizenkeutels in je huis? Of ben je na een lange (frustrerende) tijd eindelijk van dit kleine monster af? Dan wil je een (volgend) bezoek van deze muis uiteraard graag voorkomen. 

 

Zoals een oud spreekwoord zegt: voorkomen is beter dan genezen. Zorg er dus voor dat je huis niet aantrekkelijk is voor muizen. Er zijn een aantal maatregelen welke je hiervoor kan nemen. De belangrijkste zetten we hieronder voor je op een rij.

Gaten en kieren

Een muis is maar een klein beestje en erg flexibel. Een gat van 5 mm is al voldoende om door heen te kruipen. Let daarom goed op gaten in je (buiten) muur, luchtroosters of beschadigde dakpannen en dakrand (het zijn echte klimmers!).  Ook een kleine kier onder je deur is al voldoende voor de muis om jouw huis binnen te dringen. Om muizen te voorkomen kan je deze gaten en kieren dus het beste dicht stoppen.

Ramen

Hoewel wij allemaal graag het raam open zetten om het huis even door te laten luchten, is dit ook gelijk een mooie opening voor de muis (en ander ongedierte) om je huis te betreden. Met name in de nacht is het verstandig om de ramen gesloten te houden. Wil je je raam toch open zetten? Plaats dan een vliegenraam in het venster.  Zo krijgt de muis geen kans om door het raam te springen.

Voedsel

Een muis ziet misschien niet zo goed, maar zijn neus is erg goed ontwikkeld! In je huis gaat hij op zoek naar voedsel en daarnaast een fijne plek om een nest te bouwen.  Een klein beetje voedsel (5 gram) is al genoeg voor hem om te overleven.  Kijk daarom uit met losliggend eten op het aanrecht en  kruimels op de vloer. Zeker met kleine kinderen, is het verstandig wat vaker de stofzuiger of bezem over de vloer te halen.  Daarnaast zijn muizen ook dol op voer van je huisdier of vogelzaad.

Met zijn scherpe tandjes, kan een muis prima door plastic of kartonnen verpakkingen heen knagen. Dat doet hij ook graag, want op deze manier kan hij zijn tanden even bijslijpen. Voor ons is dit een stuk minder leuk natuurlijk.  Je kan voedsel daarom het beste bewaren in gesloten potten of dozen van glas, hard plastic of metaal.

Als laatste is ook afval een lokkertje voor de muis. Zorg er daarom voor dat je afval in een goed afgesloten afvalbak gooit. Let daarbij ook op afval en rommel rondom je huis. Dit is namelijk de ideale schuilplaats voor de muis, en daarnaast gebruikt hij de materialen om een nest te bouwen.

 

Heb je ondanks deze preventieve maatregelen toch last van muizen? Met deze elektrische muizenval ben je er in een mum van tijd vanaf!